Kwaliteitsstatuut

Kwaliteitsstatuut GGZ – vrijgevestigde

I.               Algemene informatie

  1. Gegevens ggz-aanbieder 

MVO Psychologie & Coaching

Naam regiebehandelaar: C.F.M (Marleen) van Ooijen

Rapenburgsestraat 40

7131 CZ Lichtenvoorde

06 381 87 220

KVK 56925638

mvopsychologie@live.nl

BIG-registratienummer 69926841725

www.lichtenvoorde-psycholoog.nl

AGB-code praktijk: 94061238

AGB-code persoonlijk: 94061228

  • Werkzaam in:
  • de generalistische basis-ggz 
  • Beschrijving aandachtsgebieden/zorgaanbod

Patiënten kunnen met de volgende problematiek in mijn praktijk terecht:

Angst en paniek
Traumagerelateerde klachten 

Stemmingsstoornissen
Stressklachten, overspannenheid 
Negatief zelfbeeld
Problemen met werk, studie en/of loopbaan
Dwangmatig denken, piekeren en handelen
Verlies en rouw
Psychosomatische klachten
Psychische klachten ten gevolge van gezondheidsproblemen 

3.a Beschrijf in maximaal 10 zinnen de algemene visie/werkwijze van uw praktijk en hoe uw patiëntenpopulatie eruit ziet. 

De psycholoog levert psychologisch maatwerk aan mensen die met zichzelf, in hun relatie tot andere mensen of op het werk problemen ervaren, zodat zij op eigen kracht weer verder kunnen. Daarvoor bied ik kortdurende trajecten in de GBGGZ aan waarin ik mensen begeleid bij het hervinden van hun eigen kracht en balans. Een familielid of een eventuele partner kan worden betrokken in de behandeling. Ik behandel voornamelijk de volgende problematiek: Angstklachten (o.a. piekeren, paniekklachten, dwangmatig denken of handelen, sociale angst), Stemmingsklachten (o.a. somberheid of sterk wisselende stemmingen), Klachten als gevolg van een negatieve ervaring of Trauma, Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (o.a. chronische vermoeidheid en pijnklachten), Overspannenheid en Burn-out, Klachten in verband met alcohol of drugs. Waar mogelijk en wenselijk werk ik daarnaast ter aanvulling met e-health-modules.

3.b. Patiënten met de volgende hoofddiagnose(s) kunnen in mijn praktijk terecht: 

  • Alle hoofddiagnoses
  • Aandachtstekort- en gedrag
  • Depressie
  • Bipolair en overig
  • Angst
  • Persoonlijkheid
  • Somatoforme stoornissen
  • Eetstoornis
  • Samenstelling van de praktijk
  • Aan mijn praktijk zijn de volgende zorgverlenende medewerkers verbonden :

Raymond Verboom, KP/GZ is 09035901125;  PT 29035901116

  • Professioneel netwerk (doel van deze vraag is transparant maken met wie en hoe je samenwerkt)
  • Ik maak gebruik van een professioneel netwerk waaronder (aanvinken)
    • Huisartsenpraktijk(en)
    • Collegapsychologen en -psychotherapeuten
    • Anders: bedrijfsartsen
  • Ik werk in mijn professioneel netwerk het meest, frequent, samen met: [Naam/namen en indien van toepassing BIG-registratie(s)]
  • Raymond Verboom, KP/GZ is 09035901125;  PT 29035901116

–         Carlo van Leeuwen, BIG 89919142925 

–         Stijn van den Eerenbeemt, BIG 199119037825 

  • Ik maak in de volgende situaties gebruik van dat professionele netwerk, tenzij de patiënt daarvoor geen toestemming geeft: Verwijzing, doorverwijzing naar, collegiaal overleg, afstemming begeleiding, medicatie, diagnose, achterwacht vakantie/ziekte 
  • Patiënten kunnen gedurende avond/nacht/weekend/crises terecht bij: Indien het vermoeden ontstaat dat er zich crises kunnen gaan voordoen, wordt met client de afspraak gemaakt dat deze altijd als eerste het spoednummer van de huisarts belt. Met client wordt een lijstje met telefoonnummers gemaakt wie in geval van nood te bellen: huisarts, buren, vriend(in), familielid.
    Er mag daarnaast altijd contact gezocht worden met de behandelaar via telefoon en/of mail. Behandelaar checkt mail en telefoon dagelijks en neemt zo nodig ook in de avonduren contact op.
    Bij vermoeden van mogelijke suicidedreiging wordt door de psycholoog altijd direct contact gezocht met de huisarts. Indien dit vermoeden er bij intake reeds is, wordt client in/na overleg met huisarts verwezen naar de SGGZ en/of psychiater.
  • Heeft u specifieke afspraken met een ggz-crisisdienst, HAP of SEH?

Nee, omdat werkzaam in GBGGZ

  • Contracten met zorgverzekeraars en de vergoeding van verzekerde zorg:
  • Nee, ik heb nog geen contracten met zorgverzekeraars. Dit ligt wel in de planning voor 2022. Zodra er contracten zijn afgesloten maak ik dit kenbaar op mijn website www.lichtenvoorde-psycholoog.nl
  • Behandeltarieven
  • Ik heb de tarieven die ik hanteer gepubliceerd op mijn website of in mijn praktijk. 
  • Ik heb het tarief overig (zorg)product1 voor niet-verzekerde zorg, het OZP-tarief, gepubliceerd op mijn website of in mijn praktijk.
  • Ik heb het tarief voor zelfbetalers gepubliceerd op mijn website of in mijn praktijk.
  • Ik hanteer voorwaarden en een tarief voor no-show: gepubliceerd op mijn website of in mijn praktijk. 

1 Het maximum OZP tarief wordt door de NZa vastgesteld.

  • Kwaliteitswaarborg
  • Klachten en geschillen regeling

Mijn patiënten kunnen met klachten en geschillen over mij of mijn behandeling terecht bij mijzelf en  het NIP (beroepsvereniging) of de LVVP (beroepsvereniging).

Dit staat in het behandelcontract dat clienten aan het begin krijgen en ondertekenen. Tevens staat het vermeld op de website. Ik ben aangesloten bij de VvAa en NvGZP voor eventuele geschillen.

  1. Regeling bij vakantie en calamiteiten
  • Patiënten kunnen tijdens mijn afwezigheid gedurende vakantie en ziekte terecht bij: Raymond Verboom, Klinisch psycholoog/Psychotherapeut

Indien u de naam van een persoon opneemt, dient u toestemming van deze persoon te hebben voor het gebruik van zijn/haar persoonsgegevens (AVG)

  • Ik heb overdracht geregeld en vastgelegd in geval mijn praktijk plotseling sluit wegens overlijden of andere calamiteiten: Ja

II.             Het behandelproces – het traject dat de patiënt in mijn praktijk doorloopt

  1. Wachttijd voor intake en behandeling
  • Patiënten vinden informatie over wachttijden voor intake en behandeling via de website www.lichtenvoorde-psycholoog.nl en kunnen deze telefonisch opvragen. De informatie is gerangschikt naar generalistische basis-ggz en/of gespecialiseerde ggz.
  1. Aanmelding en intake
  • De aanmeldprocedure is in mijn praktijk als volgt geregeld (zoals: wie ontvangt de telefonische aanmelding, wie doet de intake, hoe verloopt de communicatie met de patiënt):

Aanmelding via mail of telefoon rechtstreeks bij mij. Ik plan vervolgens zelf een intake in. 

  • Er wordt via mail of telefoon een bevestiging gestuurd van de afspraak voor intake. 
  • Na de intake worden bij dezelfde psycholoog vervolgafspraken in gepland. Het intakeverslag met behandelplan gaat na akkoord van client, naar client en verwijzer. 
  • Ik verwijs de patiënt terug naar de verwijzer –indien mogelijk met een passend advies- indien mijn praktijk geen passend aanbod heeft op de zorgvraag van de patiënt.

Ja

  1. Diagnostiek
  2. De diagnose voor de behandeling wordt in mijn praktijk gesteld door: CFM van Ooijen

Generalistische basis GGZ                            

Kwalificatie      Omschrijving                           

9406                GZ-psycholoog              

Zo nodig overleg over diagnose met verwijzer, collega psychologen, of intervisiegroep. 

  1. Behandeling
  • Het behandelplan wordt in mijn praktijk in samenspraak met de patiënt opgesteld door: CFM van Ooijen

Generalistische basis GGZ                            

Kwalificatie      Omschrijving                           

9406                GZ-psycholoog                         

Het aanspreekpunt voor de patiënt tijdens de behandeling is: CFM van Ooijen

Generalistische basis GGZ                            

Kwalificatie      Omschrijving                           

9406                GZ-psycholoog              

De patiënt/cliënt is geïnformeerd over degene die het aanspreekpunt is tijdens de behandeling (naam en functie van de betreffende persoon zijn bekend bij de patiënt/cliënt): Ja

Bij langer durende behandeling (> 12 weken) stuur ik een afschrift of samenvatting van het behandelplan als brief naar de huisarts (of andere verwijzer), tenzij de patiënt daarvoor geen toestemming geeft: Ja

Ik draag zorg voor goede communicatie met de patiënt en –indien van toepassing en met toestemming van de patiënt- diens naasten, over het beloop van de behandeling. Ik doe dat als volgt: 

Voorafgaande aan het intakegesprek ontvangt client een behandelovereenkomst met hierin alle zakelijke afspraken. Deze overeenkomst dient client ondertekent mee te nemen naar het intakege-sprek dan wel de eerste afspraak.

In het intakeverslag wordt het behandelplan opgenomen. Dit wordt ook met de client besproken, waarvoor een schriftelijke akkoordverklaring wordt gevraagd. Tussentijds is een tussentijds evaluatiemoment, waarin wordt stilgestaan bij de voortgang met betrekking tot de behandeldoelen, bijstellen van het behandelplan en de werkrelatie met de psycholoog. Vaak wordt hiervan een verslag gemaakt voor client en verwijzer. 

Bij afronding vindt een evaluatie plaats ten aanzien van de behandelresultaten. Hiervan wordt een verslag gemaakt voor client en verwijzer. Via mail wordt client na afloop een tevredenheidsvragenlijst (CQI) toegezonden. 

De voortgang van de behandeling wordt in mijn praktijk als volgt gemonitord (zoals voortgangsbespreking behandelplan, evaluatie, vragenlijsten, ROM): 

Bij intake en einde behandeling wordt SQ48/BSI afgenomen. Tevens vindt er een mondelinge, vaak ook schriftelijke evaluatie plaats halverwege en aan het eind. In sommige gevallen worden klachtenspecifieke lijsten afgenomen zoals bijvoorbeeld de BDI.

Ik evalueer periodiek en tijdig met de patiënt (en eventueel zijn naasten) de voortgang, doelmatigheid en effectiviteit van de behandeling. Als standaardperiode hanteer ik hiervoor: Als richtlijn wordt gehanteerd: na iedere 5 a 6 sessies. Ook zijn eventuele subjectieve veranderingen/verbeteringen zoals client deze ervaart van belang, om zo nodig behandeldoelen bij te stellen. 

Ik meet de tevredenheid van mijn patiënten op de volgende manier (wanneer, hoe): Bij afsluiting een CQI. Tussentijds wordt gevraagd hoe client de behandeling ervaart 

  1. Afsluiting/nazorg
  • Ik bespreek met de patiënt (en eventueel zijn naasten) de resultaten van de behandeling en de mogelijke vervolgstappen: Ja
  • De verwijzer wordt hiervan in kennis gesteld middels een afrondingsbrief, tenzij de patiënt hiertegen bezwaar maakt: Ja
  • Als een vervolgbehandeling nodig is, geef ik hierover gericht advies aan de verwijzer. Ik informeer de vervolgbehandelaar waar nodig over het verloop van de behandeling en de behaalde resultaten voorzien van het vervolgadvies, tenzij de patiënt hier bezwaar tegen maakt: Ja

III.           Omgang met patiëntgegevens 

  • Ik vraag om toestemming van de patiënt bij het delen van gegevens met niet bij de behandeling betrokken professionals: Ja
  • In situaties waarin het beroepsgeheim mogelijk doorbroken wordt, gebruik ik de daartoe geldende richtlijnen van de beroepsgroep, waaronder de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (bij conflict van plichten, vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld), het stappenplan materiële controle en ik vraag het controleplan op bij de zorgverzekeraar (bij materiële controle): Ja
  • Ik gebruik de privacyverklaring als de patiënt zijn diagnose niet kenbaar wil maken aan zijn zorgverzekeraar/DIS: Ja

IV.           Ondertekening

Ik verklaar dat ik me houd aan de wettelijke kaders van mijn beroepsuitoefening, handel conform het model kwaliteitsstatuut en dat ik dit kwaliteitsstatuut naar waarheid heb ingevuld 

Naam: C.F.M. (Marleen) van Ooijen

Plaats: Lichtenvoorde

Datum: 26 oktober 2021